فهرست مطالب

مرتع - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1394)

مجله مرتع
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین ارزانی، مهدخت الله مرادی *، جواد معتمدی، مجید آخشی صفحات 1-13
    کاربرد طیف سنجی انعکاسی مادون قرمز نزدیک (NIRS) در تعیین شاخص های کیفیت علوفه از 1970 گزارش شده است. این روش علاوه بر ایمنی، دارای سرعت زیاد می باشد. ولی نیازمند کالیبراسیون مناسب دستگاه با نمونه هایی است که نماینده تغییرات جمعیتی که این روش برای آنها به کار می رود، باشند. بنابراین هدف از این پژوهش ارائه مدل کالیبراسیون NIRS برای گونه های علفی (فورب) است. برای این منظور در مجموع، 641 نمونه از مراحل رشد رویشی، گل دهی و بذر دهی به منظور برآورد پنج شاخص ازت (N)، پروتئین خام (CP)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، ماده خشک قابل هضم (DMD) و انرژی متابولیسمی (ME) از طریق NIRS، توسط دستگاه DA7200 Perten، پرتوتابی شد. داده های حاصل از پرتوتابی برای آنالیز چند متغیره، به نرم افزار Unscrambler منتقل شد. قبل از برازش مدل، برای یکنواخت و نرمال سازی پراکنش داده ها از روش S.Golay وSNV استفاده شد. ایجاد مدل کالیبراسیون با روش PLS1 نوع یک و اعتبارسنجی مدل با روش CrossValidation انجام شد. قابلیت پیش بینی مدل ها، از طریق ضریب تشخیص (R2)، RMSECV و RPDارزیابی شد. نتایج، حاکی از آن است که روشNIRS به ترتیب در برآورد شاخص های N و CP در مقایسه با سایر شاخص ها، کارآیی بهتری دارد. ضمن اینکه به طورکلی در برآورد شاخص های مورد بررسی در این پژوهش، از دقت قابل قبولی برخوردارست. بنابراین می توان نمونه های کیفیت علوفه گیاهان علفی (فورب ها) را به منظور برآورد شاخص های مذکور، توسط روش طیف سنجیNIRS مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. اما باید توجه داشت که دقت پیش بینی حاصل از کالیبراسیون های ایجاد شده توسط این روش (بر اساس مقادیر PRD اعتبارسنجی) برای برخی شاخص های مورد بررسی در مراحل مختلف رشد، اندکی پایین تر از حد کافی برای اهداف تحلیلی است.
    کلیدواژگان: کیفیت علوفه، روش آزمایشگاهی، طیف سنجی، گونه های علفی
  • فرزاد میرزایی آقچه قشلاق *، اردوان قربانی، جمال سیف دواتی، سعید مهدیزاده، رقیه ولی زاده یونجالی صفحات 14-28
    این تحقیق با هدف بررسی ترکیبات شیمیایی و فراسنجه های تجزیه پذیری گون علفی (Astragalus crenatus Schult.) و تعیین ارزش غذایی آن انجام گرفت. نمونه برداری گیاهی از مراتع ارتفاعات هیر به نئور در دو سایت (سایت یک در محدوده ارتفاعی 1500 تا1700 متری و سایت دو در ارتفاع 1900 تا2100 متری از سطح دریا) در شهرستان اردبیل و در سه مرحله فنولوژیکی (رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) انجام شد. پس از آماده سازی نمونه ها، مقدار دیواره سلولی و دیواره سلولی بدون همی سلولز از روش ون سوست و برای اندازه گیری ترکیبات شیمیایی از روش های مرسوم آزمایشگاهی AOAC استفاده شد. تجزیه پذیری و قابلیت هضم شکمبه ای نیز به روش آزمایشگاهی و با استفاده از دو راس گوسفند نر نژاد مغانی دارای فیستوله شکمبه ای تعیین شد. نتایج نشان داد از لحاظ قابلیت هضم و تجزیه پذیری ماده خشک، ماده آلی، دیواره سلولی و دیواره سلولی منهای همی سلولز سایت ارتفاعی دوم به طور معنی داری بیشتر از سایت یک بود (p<0.01). همچنین تجزیه تقریبی نمونه های جمع آوری شده نشان داد مقدار دیواره سلولی و دیواره سلولی منهای همی سلولز به صورت درصد در ماده خشک در سایت یک به طور معنی داری نسبت به سایت دو بیشتر بود و بین مراحل فنولوژیکی نیز تفاوت معنی دار وجود داشت (p<0.01). نتایج نشان داد در هر دو سایت، مرحله رشد رویشی دارای قابلیت هضم شکمبه ای، بعد از شکمبه ای و خاکستر بیشتر و دیواره سلولی، دیواره سلولی منهای همی سلولز و ماده آلی کمتری نسبت به سایر مراحل رشد داشت. بنابراین، پتانسیل تجزیه پذیری ماده خشک گونه در مرحله اول رشد بیشتر بوده و با بلوغ گیاه ارزش غذایی آن برای دام های چراکننده کاهش می یابد، در نتیجه بهترین زمان چرا با توجه به این گونه در منطقه، حداکثر اواخر بهار می باشد. همچنین در مطالعات ارزیابی ظرفیت و مدیریت مراتعی که گونه مورد مطالعه گسترش دارد، می توان از این نتایج استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزش غذایی، تجزیه پذیری، مراحل رویشی، مراتع هیر، نئور، استان اردبیل Astragalus crenatus Schult
  • مهدی معمری، محمد جعفری *، علی طویلی، بابک متشرع زاده، محمدعلی، زارع چاهوکی صفحات 29-42

    هدف از انجام این مطالعه بررسی غلظت فلزات سرب و روی در خاک و اندام های هوایی و زیرزمینی گیاهان موجود در مراتع اطراف شرکت ملی سرب و روی زنجان و در نهایت شناسایی گونه های مرتعی دارای پتانسیل گیاه پالایی بود. برای انجام این مطالعه نمونه برداری در خرداد ماه 1393 انجام شد. بخش های هوایی و زیرزمینی 11 گیاه مرتعی از 11 سایت اطراف شرکت سرب و روی زنجان جمع آوری شدند. همچنین نمونه های خاک از این 11 سایت جمع آوری شد. سپس با آنالیز اندام های گیاهان و خاک منطقه، غلظت سرب و روی با استفاده از دستگاه ICP-OES تعیین شد. برای مقایسه غلظت فلزات مورد نظر در سایت های مختلف و در گونه های مورد مطالعه تجزیه واریانس یک طرفه انجام شد. برای تعیین پتانسیل گیاه پالایی گیاهان از شاخص های TF، BCF و BACاستفاده شد. به طورکلی نتایج این مطالعه نشان داد که از بین 11 گونه مورد بررسی، Stipa hohenackeriana، Scariola orientalis، Descurainia sophia، Stachys lavandulifolia وamoenum Echium دارای خاصیت بیش اندوزگر برای سرب و روی از طریق فرآیند گیاه استخراجی بودند. Astragalus effesus فقط برای روی یک گونه بیش اندوزگر بود. از طرفی وجود سرب و روی در خاک بیش از مقدار مجاز، از عمده ترین تهدیدات زیست محیطی است که می تواند اثرات سوء متعددی بر سلامتی انسان و اکوسیستم های طبیعی داشته باشد. بنابراین شناسایی گیاهان بیش اندوزگر سرب و روی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: گیاه پالایی، آلودگی خاک، فلزات سنگین، زنجان
  • مایا عزیزی، احمد عبدل زاده *، پویان مهربان جوبنی، حمیدرضا صادقی پور صفحات 43-54
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سیلیسیم در افزایش تحمل به شوری گیاه علف بره نئی انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی و با دو عامل شوری شامل دو سطح صفر و 100 میلی مولار کلرید سدیم و سیلیسیم شامل سه سطح صفر، 75/ 0، 5 /1 میلی مولار به صورت سیلیکات سدیم بود که به محلول هوگلند اضافه شد. شوری سبب کاهش رشد گیاهان شد و تغذیه سیلیسیم به ویژه در تیمار 75/ 0 میلی مولار سبب بهبود رشد و افزایش وزن تر و خشک کل گیاهان گردید. تیمار شوری موجب افزایش یون سدیم و کاهش یون های پتاسیم، آهن و کلسیم بخش هوایی گیاهان شد، اما تیمار سیلیسیم مقدار سدیم را کاهش و میزان آهن را افزایش داد. فعالیت آنزیم های پراکسیداز محلول، پراکسیداز دیواره ای و پلی فنل اکسیداز در گیاهان تحت شوری کاهش یافت، ولی سیلیسیم موجب افزایش فعالیت این آنزیم ها گردید. شوری سبب کاهش میزان کلروفیل ها، کارتنوئیدها و گزانتوفیل و محتوای پروتئین های محلول و افزایش میزان پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپید شد. برعکس، کاربرد سیلیسیم به ویژه در سطح 75/0 میلی مولار محتوی کلروفیل ها، کارتنوئیدها، گزانتوفیل و پروتئین های محلول را افزایش و محتوی پراکسید هیدروژن و پراکسیداسیون لیپید را کاهش داد. همچنین میزان نشت الکترولیت ها از غشاهای زیستی برگ گیاهان تحت شوری نسبت به شاهد افزایش یافت، در حالی که سیلیسیم باعث کاهش میزان نشت الکترولیت ها از غشا گردید. این نتایج نشان می دهد که تیمار سیلیسیم به ویژه در سطح 75/0 میلی مولار با کاهش میزان سدیم و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سبب کاهش تنش اکسیداتیو شد که در کاهش پراکسیداسیون لیپید و نشت الکترولیت ها منعکس است. در نتیجه رشد گیاهان تحت شوری با کاربرد سیلیکون افزایش یافت.
    کلیدواژگان: علف بره نئی، سیلیسیم، تنش شوری
  • حمید یوسفی، رضا عرفانزاده *، امید اسماعیل زاده صفحات 55-65
    در این تحقیق به منظور تعیین اثر شخم زنی گراز بر مقادیر شاخص های تنوع، غنا و تراکم بانک بذر خاک، پنج جامعه گیاهی شاملFestuca ovina-Bromus tmentellus، Bromus tomentellus-Plantago lanceolata،Alyssum minus- Astragalus sp.، Trifolium repens- pratensis Poa و Asperago procumbens- foliosum Chenopodium انتخاب و در هر کدام از جوامع مذکور حداقل یک لکه که فعالیت شخم زنی گراز در آن مشهود بود، تعیین شد. در هر لکه چهار پلات 1×1 متر مربعی و همچنین در مناطق تخریب نشده مجاور هر لکه تعداد چهار پلات مستقر گردید. نمونه خاک با استفاده از اوگر برداشت شد. نمونه های خاک به گلخانه منتقل و به روش پیدایش نهال کشت شدند. با استفاده از نرم افزار Past شاخص های تنوع و شاخص های غنا محاسبه گردید. سپس با استفاده آزمون آماری GLM اثر گراز، نوع پوشش و اثر متقابل آن دو بر ویژگی های بانک بذر خاک بررسی شد. نتایج نشان داد که تمامی شاخص های مورد محاسبه در داخل و خارج لکه های جوامع اختلاف معنی داری با هم داشتند. بیشترین مقدار شاخص منهینگ (28/ 1)، مارگالف (79/ 1)، سیمپسون (64/ 0)، شانون (72/ 1) و تراکم بانک بذر خاک (25 /46) در خارج لکه و کمترین مقدار این شاخص ها برای شاخص منهنیگ (09/ 1)، مارگالف (36/ 1)، سیمپسون (52/ 0)، شانون(11/ 1) و تراکم بانک بذر خاک (21/ 39) در داخل لکه مشاهده شد. همچنین اثر جامعه برای شاخص های تنوع شانون و سیمپسون، غنای مارگالف و منهینگ و تراکم بانک بذر خاک در سطح یک درصد دارای اختلاف معنی داری بود. به طور کلی گراز سبب کاهش تنوع، غنا و تراکم بانک بذر خاک می شود.
    کلیدواژگان: اختلال گراز، بانک بذر خاک، تنوع گونه ای، جوامع مرتعی
  • گلناز محمودی مقدم *، محمد ساغری، مسلم رستم پور، بهاره چکشی صفحات 66-75
    یکی از روش های مهم اصلاح مراتع و افزایش تولید علوفه در آن ها، ذخیره نزولات آسمانی در خاک با استفاده از راه های مختلفی مانند احداث هلالی های آبگیر است. در این پژوهش اثر این سامانه در رابطه با تغییر تولید گیاهان مرتعی و نیز رطوبت و بافت خاک مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری از خاک و پوشش گیاهی به روش سیستماتیک- تصادفی و در راستای سه ترانسکت عمود بر شیب غالب منطقه مورد مطالعه انجام شد. برای اندازه گیری مقدار تولید گیاهان مرتعی و مقایسه این شاخص در دو منطقه اجرای هلالی آبگیر و شاهد، تولیدات سال جاری گیاهان (در اواخر فصل بهار) در40 پلات، قطع و پس از خشک کردن در سایه، توزین شدند. برای بررسی تغییرات بافت و رطوبت خاک نیز، 40 پروفیل حفر و از دو عمق 20-0 و 40- 20 سانتی متری سطح خاک و در دو نوبت (ابتدا و انتهای دوره بارش سالانه)، مجموعا 160 نمونه برداشت شد. داده ها با استفاده از رویه مدل خطی کلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که مقدار تولید گیاهان مرتعی در عرصه اجرای طرح به بیش از دو برابر رسیده و این سامانه اثر معنی داری (01/ 0>P) بر این خصوصیت پوشش مرتعی داشته است. همچنین نتایج بیانگر آن است که اثر ساده و متقابل شاخص های عمق، فصل و منطقه نمونه گیری بر تغییر میزان رطوبت خاک نیز، معنی دار (01/ 0>P) بوده و احداث این سامانه باعث افزایش میزان سیلت در خاک عرصه و سبب تغییر بافت خاک شده است. نظر به نتایج به دست آمده، می توان ساخت چنین سامانه ای را برای ذخیره بیشتر نزولات آسمانی در خاک و افزایش تولید علوفه در مراتع، با توجه به شرایط محیطی پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: اصلاح مراتع، مراتع استپی، ذخیره نزولات، تولید علوفه، هلالی آبگیر
  • آسیه شیخ زاده *، سید حمید متین خواه، حسین بشری، مصطفی ترکش اصفهانی، محسن سلیمانی صفحات 76-90
    شناخت رفتار گونه های گیاهی نسبت به عوامل اکولوژیکی راهنمای موثری در برنامه های اصلاح و بهره برداری صحیح از مراتع می باشد. در این پژوهش، اثر عوامل محیطی بر پراکنش پوشش گیاهی در ایستگاه آبخیزداری سد زاینده رود در منطقه چادگان اصفهان که بخش هایی از آن سابقه قرق های بلند مدت 20 ساله دارد بررسی شد. ابتدا منطقه بر اساس نوع مدیریت و جهات شیب، لایه بندی شد و در هر کدام از لایه ها اقدام به نمونه برداری تصادفی گردید. تعداد چهار ترانسکت عمود بر هم به طول 500 متر در طول گرادیان محیطی مستقر شد. در طول هر ترانسکت، تعداد 15 پلات (5/ 1×1 متر) قرار داده شد و در هر پلات درصد تاج پوشش و تراکم گونه های گیاهی، نوع مدیریت (قرق و یا عدم قرق) و عوامل فیزیوگرافی شیب، جهت، ارتفاع و شکل دامنه ثبت شد. در 24 پلات به طور تصادفی نمونه خاک برداشت و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک اندازه گیری شد. از آنالیز تطبیقی متعارفی برای بررسی ارتباط بین عوامل محیطی و مدیریتی با پراکنش گونه ها و از تجزیه و تحلیل خوشه بندی برای گروه بندی پلات ها استفاده شد. نتایج نشان داد که قرق باعث افزایش معنی دار تراکم و تاج پوشش گیاهی (5%= α) و تغییر برخی خصوصیات خاک شده است. به طوریکه در منطقه قرق، میانگین تاج پوشش گونه های چندساله 43/ 29 درصد و میانگین تراکم 73/ 26 پایه و در منطقه چرا، میانگین تاج پوشش گونه های چندساله 24/ 24 درصد و میانگین تراکم 13/ 20 پایه است. از مهم ترین خصوصیات موثر در تفکیک گروه های گیاهی، درصد سنگریزه، آهک، مدیریت، بافت، ظرفیت تبادل کاتیونی و میزان فسفر خاک می باشد.
    کلیدواژگان: مرتع، جوامع گیاهی، قرق، رج بندی، تجزیه خوشه ای
  • مهدی قربانی *، خدیجه رحیمی بالکانلو، محمد جعفری، علی طویلی صفحات 91-105
    یکی از مهم ترین نظریات جامعه شناختی در مدیریت مشارکتی انطباقی مفهوم سرمایه اجتماعی است. در این تحقیق میزان سرمایه اجتماعی در شبکه ذینفعان محلی در راستای عملیاتی نمودن مدیریت مشارکتی انطباقی در شبکه بهره برداران سامان عرفی گورمومنین در شهرستان دامغان در منطقه کلاته رودبار، مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور با استفاده از پرسشنامه های تحلیل شبکه ای و مصاحبه مستقیم با تک تک بهره برداران مرتع، پیوندهای اعتماد و مشارکت مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق شاخص های سطح کلان شبکه از جمله تراکم، تمرکز، اندازه شبکه و فاصله ژئودزیک محاسبه شد. نتایج این تحقیق نشان دهنده میزان اعتماد، مشارکت، انسجام و سرمایه اجتماعی در حد ضعیف است. در شبکه بهره برداران مرتع، سرعت گردش و تبادل اعتماد و مشارکت، در حد پایین برآورد شده است. هم چنین نتایج نشان می دهد کنشگران مرکزی و پیرامونی بر اساس شاخص مرکز- پیرامون تفکیک شده و میزان انسجام و هماهنگی در بین کنشگران مرکزی به مراتب بالاتر از پیرامونی ها می باشد. به جهت اعمال مدیریت مشارکتی منطبق با شرایط اجتماعی جامعه بهره برداران می بایست سرمایه اجتماعی بر اساس شاخص های مهم شبکه اجتماعی، ارتقاء و بهبود یابد.
    کلیدواژگان: اعتماد، انسجام اجتماعی، شبکه بهره برداران مرتع، سرمایه اجتماعی، مدیریت مشارکتی انطباقی
|
  • H. Arzani, M. Allahmoradi *, J. Motamedi, M. Akhshi Pages 1-13
    There are various methods to measure forage quality but these methods require labor and are expensive and time consuming. Near infrared reflectance spectroscopy (NIRS) has been used to predict forage quality since 1970. This method is a reliable and fast method for measuring forage quality but it requires appropriate calibration instruments with adequate samples. The aim of this study was to develop optimal NIRS calibrations for predicting forage quality of forb species. In order to predict N، CP، ADF، DMD and ME content of forb species through NIRS، a total of 641 samples from three phenological stages (vegetative، flowering and seeding) were scanned by DA7200 Perten instrument. Spectral data was exported into the Unscrambler software to conduct multivariate analysis. The spectral data was smoothed and normalized by S. Golay and SNV methods respectively. Calibration models were developed through PLS1 method and then evaluated based on R2، RMSECV and RPD values. According to the results، the nitrogen and CP contents of forb species can be measured more appropriately than other forage quality indicators. This study indicated that the forage quality of forbs species can be determined by NIRS method، however the accuracy values (PRD values of validation) obtained from this technique in some cases were less than the optimum thresholds.
    Keywords: Forage quality, Laboratory methods, Spectrometry, Herbaceous species
  • F. Mirzaei Aghjeh Geshlagh*, A. Ghorbani, J. Seif Davati, S. Mehdizadeh, R. Valizadeh Yonjalli Pages 14-28
    This study was conducted with the aim of determination of chemical composition, degradability fractions and nutritional value of Astragalus crenatus Schult. Two sites with different elevation ranges (1500-1700 and 1900-2100 meters from sea level) were selected to collect the data in highlands ranges of Hir to Neor, Ardebil County. The data sampling was carried out in three phenological stages (vegetative growth, flowering and seeding stages). Plant samples were analyzed and their NDF and ADF were measured using Van Soest method. AOAC common lab methods were used to measure plant samples chemical composition. Ruminal degradability of samples was determined by in situ technique (e.g. two ruminal cannulated Moghani rams). The results showed that digestibility and degradability of dry matter, organic matter, NDF and ADF of samples from the site located in 1900-2100 meters from sea level ranges were significantly higher than the site in lower site (p<0.01). Moreover, the analysis of the collected samples showed that the NDF and ADF values in form of percentage of dry matter for species in higher elevations range sites were higher. The dry matter contents of plant samples differed significantly in various phenological stages (p<0.01). Results showed that the plant samples in vegetative stage had the highest ash and ruminal and post-ruminal digestibility in both sites. The plants in vegetative stage had lowest NDF, ADF and organic matter content compared to the other phenological stages. In conclusion, the degradability of dry matter of the species in vegetative growth stages was more than other stages, indicating that the nutritional value of plant species is reduced in flowering and seeding stages. It can be concluded that late spring is the best time for grazing this species and it can be considered in grazing management plans of the study area.
    Keywords: Nutritional value, Degradability, Phenological stages, Hir, Neor rangelans, Ardabil province, Astragalus crenatus Schult
  • M. Moameri, M. Jafari*, A. Tavili, B. Motasharezadeh, M.A. Zare Chahouki Pages 29-42

    The purpose of this study was to measure Lead and Zinc concentration in the soil, shoots and roots of plants in the surrounding rangelands of National Iranian Lead & Zinc Factory-Zanjan. This study can assist managers to identify the plants with phytoremediation capacity. The shoots and roots of 11 rangeland plants in 11 sites were collected in May 2014. Soil samples were also collected and Zn and Pb from the soil and plant samples were determined using ICP-OES. One way ANOVA was used to compare the metal concentrations at different sites and plant types. The bio-concentration factor (BCF), translocation factor (TF) and biological accumulation coefficient (BAC) of the collected samples were calculated to determine the heavy metals phytoremediation capacity of the plant species. In general, the results showed that the Zn and Pb in soil can be absorbed by Stipa hohenackeriana, Scariola orientalis, Descurainia sophia, Stachys lavandulifolia and Echium amoenum. According to the results, Astragalus effesus was effective to accumulate Zn in its tissues. The high amount of Pb and Zn in soil can pose main environmental threats and adverse effects on human and ecosystems health, hence, this type of studies can identify species with phytoremediation capacity.

    Keywords: Phytoremediation, Soil pollution, Heavy metals, Zanjan
  • M. Azizi, A. Abdolzadeh *, P. Mehrabanjoubani, H. R. Sadeghipour Pages 43-54
    This study aimed to evaluate the ameliorating effects of silicon nutrition on Festuca arundinacea under salinity stress. A completely randomized design was used to study the effects of different levels of salinity including 0 and 100 mM NaCl and silicon nutrition including 0, 0.75 and 1.5 mM sodium silicate on the species performances. The plants cultivated in greenhouse in sand culture with Hoagland nutrient solution. The results showed that the plants growth was reduced in salinity treatment. The plants performances were improved using silicon nutrition (especially 0.75 mM). Salt treatment increased the Na+ and decreased K+, Ca2+ and Fe content in aerial parts of the species, however, silicon treatment led to reducing the Na+ and increasing Fe content. The activities of soluble and cell wall peroxidase and polyphenol oxidase enzymes were declined in the species under salinity. The application of 0.75 mM Si approved to be an effective way to recover the activities of these enzymes. Salinity imposed significant reduction in contents of chlorophylls, total carotenoids and xanthophylls and soluble proteins, however, the hydrogen peroxide rate as well as lipid peroxidation contents were increased. On the contrary, chlorophylls, total carotenoids and xanthophylls and soluble proteins contents were increased and hydrogen peroxide and lipid peroxidation were decreased in salt-treated plants following Si treatment (0.75 mM Si). Salinity caused significant increase in electrolyte leakage from plant membranes; however, silicon nutrition (0.75 mM Si treatment) reduced these parameters. The result indicated that silicon nutrition (especially 0.75 mM treatment), mitigates harmful effects of salinity through declined Na+ content and increased antioxidant enzymes activities that reduced oxidative stress as evidenced by decreased lipid peroxidation and electrolyte leakage. Consequently, Si application led to better growth of salt –affected plants.
    Keywords: Festuca arundinacea, Silicon nutrition, Salinity stress
  • H. Uosefi, R. Erfanzadeh *, O. Esmaeelzadeh Pages 55-65
    In order to study the impact of wild boar (Sus scrofa) disturbances on plant diversity and richness of soil seed bank, five plant communities were selected i.e. Festuca ovina, Bromus tomentellus, Alyssum minus-Astragalus sp., Poa pratensis-Trifolium repens and Chenopodium folisom. In each plant community, one disturbed site was selected and 4 one square meters plots were established inside each disturbed patch and control patch (no sign of wild boar disturbance). Soil samples were collected using auger and transferred to the greenhouse, and seedlings were identified through seedling emergence method. Then Simpson and Shannon diversity indices and, Margalef and Menhinick richness indices of soil seed bank were calculated using PAST software. GLM and post-hoc tests were used to compare mean values of different diversity and richness indices using SPSS software. The results showed that there were significant differences between soil seed bank density, diversity and richness indices between disturbed and control patches in the all vegetation communities. Maximum value of Menhinick (1.28), Margalef (1.79), Simpson (0.64) richness indices, Shannon (1.72) diversity index and density of soil seed bank (46.25) was observed out of patch. In addition, minimum value of Menhinick (1.09), Margalef (1.36), Simpson (0.52) richness indices, Shannon (1.11) diversity index and density of soil seed bank (39.21) was observed in of patch. Generally, wild boar (sus scrofa) decreased diversity, richness and density of soil seed bank.
    Keywords: Soil seed bank, Plant species diversity, Rangeland community, Wild boar disturbance
  • G. Mahmoudi Moghadam *, M. Saghari, M. Rostampour, B. Chakoshy Pages 66-75
    Water harvesting methods such as small arc basins have been identified as effective methods to increase forage production in rangelands. In this study, the effects of these small arc basins on forage production, soil moisture and soil texture conditions were investigated. A systematic-random sampling was used to collect data from three transects established perpendicularly to the dominant slope of the study area. Productions of range plants were measured in 40 samples (at the end of spring) and then dried in shadow and weighed. One hundred sixty samples were collected from 0-20 and 20-40 cm of soil surface at the beginning and the end of rainfall season. Data were analyzed by General Linear Model (GLM) procedure. The results indicated that the used water harvesting method resulted to a significant two times increase of plant productions in compare with the control site (p<0.01). Also the findings of this study indicated that the main interaction effect of depth, season and sampling area on soil moisture fluctuations were significant (p<0.01). The results also showed that the construction of this system had a positive effect on the texture and silt content of soil in the study area. Therefore, this method can be suggested as an appropriate method for storing rainfall and increasing forage production in rangeland ecosystems.
    Keywords: Rangeland improvement, steppes rangeland, storage of rainfall, forage Production, Small arc basin
  • A. Sheikhzadeh*, S.H. Matinkhah, B. Bashari, M. Tarkesh Esfahani, M. Soleimani Pages 76-90
    Understanding the behavior of the species in relation with various ecological factors can assist range managers to select appropriate management practices. This study aimed to evaluate the effects of site characteristics and management factors on vegetation distribution in experimental range site near to Zayanderod dam in Chadegan- Isfahan. Some parts of the study area were experienced restricted grazing over the past 20 years. The study area was stratified based on the various management types (grazed and non-grazed) and aspects, and samples were collected randomly in each layer. Four perpendiculars transects with 500 meters length were established along the differences in site and grazing situations. Fifteen plots with size of 1 by 1.5 meters were established along each transect. The cover percentage and density of all perennial plant species were recorded in each plot. The management condition (grazed and un-grazed), slope percentage, aspect, elevation from sea level, and the hillside shapes of the all studied plots were also recorded. Soil samples were collected from 24 established plots randomly and some physical and chemical properties of the collected samples were measured. Canonical Correspondence Analysis (CCA) was used to evaluate the relationships between treatments with the species distribution. Cluster analysis was also used to group the studied plots. According to the results, the plant cover percentage and densities of perennial plant species were increased in the un-grazed sites significantly (α= 5 %). The canopy cover and density of perennial species in exclosure and grazed areas were 43/29 % and 12 plants/m2 and 24/24 % and 7 plants/m2 respectively. Some soil characteristics were modified considerably in the grazed sites in compare with the un-grazed sites. Calcium carbonate and phosphorus soil contents, soil texture, cation exchange capacity and grazing history were identified as the most important ecological and management factors to separate the identified plant species groups in the study area.
    Keywords: Range, Plant Communities, Exclusion, Ordination, Cluster Analysis
  • M. Ghorbani *, Kh. Rahimi Balkanlou, M. Jafari, A. Tavili Pages 91-105
    Social capital is one of the important criteria in relation with social system. In this study, we used social capital for Adaptive Co-management. We applied social network analysis and indices in the whole network level of “Goormomenin” common rangeland, Kalateh Roudbar region in Damghan city. The level of social capital in co-management procedures was evaluated. The density, centrality, reciprocity, transitivity, geodesic distance, and core- periphery in actor’s level were calculated based on trust and cooperation metrics. The results revealed that the degree of trust, collaboration, social cohesion, and social capital among rangeland stakeholders network was poor. The rate of trust and collaboration ambulation was measured as poor to average. According to the core-periphery index, central and peripheral actors and the group’s solidarity were identified. For adaptive Co- management with stakeholder’s social situation, we must preferment social capital based on social network principal indices.
    Keywords: Adaptive Co, management, Collaboration, Goormomenin, Kalateh Roudbar region, Trust, Social capital